Bilden företäller en vacker offwhite matta i rosengångsteknik

Handvävda mattor

Ja, eller trasmattor som de flesta brukar kalla de för. Personligen tycker jag det ger en lite snäv bild av det jag skapar. De allra flesta som hör ordet trasmatta ser framför sig en matta för ett hus på landet, sommarstället eller kanske i tvättstugan. Mattan är då brokig i färgerna, gjord av gamla kläder och lakan. Den är väldigt charmig men inget man betalar speciellt mycket pengar för och absolut inget för det moderna hemmet, under soffbordet eller i matsalen.

Fel, fel, fel.

Självklart har jag ett utbud av traditionella trasmattor i ateljén, men till de flesta beställningsmattorna använder jag ”trasor” som är remsor av nya bomullstyger, infärgade efter ditt önskemål. Dels för att kvalitén av de olika trasorna bör vara den samma och för att infärgningen på vita lakan får olika nyanser då de inte har samma grundkvalité.  

Ibland dyker det upp önskemål om riktigt en gammeldags matta. Det kan vara en kund med egna tyger de vill ha invävt eller en favoritmatta som ska kopieras. Då börjar jag gräva i det enorma lager/skatt av gamla textilier så som lakan, påslakan och bomullsgardiner.
För att få till det där patinerade uttrycket krävs det mönstarde tyger, urtvättade färger och saliga blandningar av färgkombinationer. Ibland färgar jag in lakan som ger olika skifningar eftersom alla lakan är av olika kvalité.
Det blir det en riktigt klimatsmart matta och hela tanken på att ta något gammalt och skapa något nytt ligger mig väldigt varmt om hjärtat.

Väljer man å andra sidan att få en matta uppvävd i en speciell bindning som ger en annorlunda struktur, utan vanliga fransar, kanske i en enfärgad  matchad nyans, ja då blir det som vilken ”finmatta” som helst. En anpassad, handvävd matta av god kvalité som passar för alla rum.

I ateljén finns det ett fint utbud av mattor där de flesta håller ett mått kring 80x200cm. Dessa mattor är till direktförsäljning men fungerar också som inspiration till din beställning. Du kanske hittar en färg du gillar, ett möster eller en struktur. Kanske har du lyckan att hitta en perfekt, färdig favorit.

Några mattor i urval

Klicka på bilderna för att se mattorna i större format

Hur en matta blir till:

När du beställer en matta hos oss brukar jag göra en skalenlig skiss i ett datorprogram, det gör att man får en tydligare bild av hur just din matta kommer att se ut. Beroende på hur lång eller bred mattan är så uppfattar man tex. ränder på olika sätt och man kan se ifall den känns orolig eller för mörk/ljus.
 
Att väva en matta är ett långsamt och krävande hantverk. Det är många moment som ska göras innan man väl står där och ska börja väva.
 
När beställningen är godkänd börjar vi med att varpa. Då nystar man upp varpen, trådarna som sitter i vävstolen, i rätt längd & i rätt färg.
 
Därefter är det dags för förskedning, då trär man i trådarna i en sked som ser ut som en kam för att få ut rätt bredd på mattan.
 
Sedan drar man på varpen. Då hamnar trådarna längst bak på vävstolen i en jämn bredd på den stora bommen/rullen. Förskedningen har nu gjort sitt, så nu drar man ur trådarna ur skeden igen.
 
Därpå kommer solvningen. Nu ska trådarna en för en stickas genom solvets öga. Beroende på vilken bindning /struktur din matta ska ha så träs trådarna i olika ordning på skaften/pinnarna som håller solven.
 
Nu ska man skeda på riktigt. Trådarna ska i den där skeden igen. En och en ska de igenom skedens rör/mellanrum, i rätt ordning.
 
Dags för framknytning, nu ska trådarna knytas och spännas i en pinne fram på vävstolen. Det är viktigt att alla trådar är jämt spända och hårt knutna.
 
Nu närmar vi oss själva vävandet. Nu behöver man förväva en bit för att se att alla trådar är där de ska vara och för att få ut bredden så man kan sätta en spännare i väven samt för att se till att tramporna stämmer till din bindning.
 
Äntligen är det dags för just din matta. Nu ska ”bara” trasorna tvättas, färgas, vägas, skäras/klippas och nystas upp vävskyttlar. Skissen ska översättas i cm och det ska beräknas krympmån.
 
När man väver är trådarna så hårt spända i vävstolen att när man är färdig och tar ur mattan drar den ihop sig. Så för att inte din matta ska bli alldeles för kort måste man beräkna varje rand i din skiss med ett litet påslag. Mattan drar ihop sig olika beroende på bindning och kvalité på trasorna så därför måste vi alltid påpeka att avvikelser kan förekomma på +/-10 cm på längden och +/-3 cm på bredden. Men allra oftast kommer vi mycket närmare beställt mått än så.
 
Än är vi inte klara. Nu väntar knytning av fransar eller om du beställt ett annat avslut, tex vävd, sydd kant. Dessutom ska mattan renklippas så att inga små tygflikar sticker upp här och där.
 
Nu ringer jag dig och talar om att din fina matta finns att hämta.
 
Efter att ni nu läst ovan så hoppas jag att ni förstår varför vi har en leveranstid på ca 5 veckor samt förståelse för vår prisnivå.

trasmatta

PRISLISTA
När du beställer en matta så bestämmer du själv vilket mått den ska ha. Vi har fyra olika prisnivåer beroende på vilken bredd du önskar.

Upp till 50cm     900:- / meter
(oftast löpare, badrums- och dörrmattor)
50-80cm          1200:- / meter
80-140cm        1700:- / kvm
140-300cm      2700:- / kvm

Vill man sedan ha en specialbindning, tex av typen gåsöga, rosengång eller kypert blir det +400:-/kvm

Hos oss får man välja mellan oblekt (offwhite) och svart bomullsmattvarp. Dvs trådarna som sitter i vävstolen och som blir fransar på mattan.
Vill man kan man få sin matta vävd i linvarp eller en annan färg på bomullsvarpen så ligger priset på +400:-/kvm

Vanliga fransar, så kallade pärlfransar, ingår i alla våra mattor. Önskar man något annat avslut betalar man per meter frans/avslut.

Galler- eller drejadfrans    500:- 
Vävd, sydd kant                500:-
Orientaliskfläta
(endast på linvarp)            800:-

Prisexempel:
50x70cm gåsöga, svart varp, pärlfrans 770:- 
70x150cm tuskaft, oblekt varp, pärlfrans 1800:-
80x200cm gåsöga, svart varp, pärlfrans 3040:-
140x200cm kypert, oblekt varp, vävd kant 7280:-
200x250cm tuskaft, svart varp, pärlfrans 13500:-
250x300cm rosengång, linvarp, orientaliskfläta 30250:-

Matta

Pris:
3 400 kr
Inkl. 25% Moms
Art.nr:
P1258094
Antal:
En enfärgad matta i fiskbensrandning.
Röd med svarta trådar. Svarta fransar.
Storlek: ca 75x260cm
Pris: 3400:-

Hur du sköter din matta

Din matta får naturligtvis en lång hållbarhet om du sköter den väl.

Dammsug och vädra din matta. Vänd den då och då så slits/bleks den jämnare. Du minskar risken för brott på varptrådarna från någon möbel som står och nöter på samma ställe hela tiden. Fransarna slits först på en matta och kanske går du oftare på ena kortsidan av mattan.
 
När det är dags för tvätt rekommenderar vi att du lämnar mattan till en fackman, speciellt då du köpt en med starka färgkombinationer. Ett proffs har anpassad utrustning och vet hur man tvättar en matta på rätt sätt.
 
NORNA:s mattor vävs oftast av nya trasor. Tyget färgar väverskan in eller, i vissa fall, köper färdiginfärgat. Innan vi väver tvättas tyget i 60 grader för att få bort eventuell överskottsfärg och för att tyget ska krympa. Det finns dock alltid en liten risk att det finns färg kvar som fälls ut vid tvätt. Om man köper en matta som är vävd i starka färger kombinerat med vitt finns risken att det vita kan ta till sig färg från färgvattnet. Alternativet är kemtvätt.
 
Om du tvättar mattan själv rekommenderar vi plantvätt med såpa. Se till att få ut så mycket vatten som möjligt innan du hänger den på tork. Randiga mattor hängs med ränderna lodrätt. Rulla mattan i fuktigt tillstånd för att behålla formen.
 
Väljer du att tvätta din matta i maskin ska du vara medveten om att mattor slits mer när de tvättas i maskinen. Har din matta fransar tovar de lätt ihop sig. Mattorna kan även tappa formen på grund av att trumman i tvättmaskinen är för trång. Tänk även på hur tung mattan blir när den är blöt och följ maxvikten så du inte förstör din maskin.
 
Om du fortfarande vill tvätta den i maskin, kör den i 60 grader fintvätt (dvs utan förtvätt) med lite milt, flytande tvättmedel. Kan du dosera vattenmängden i maskinen se till att ha den på max. Alternativt fyll på med extra vatten i tvättmedelsfacket medan maskinen fyller på.  Centrifugera absolut inte mattan och tvätta den så sällan du kan.

Bilden visar en vacker, stor, äkta trasmatta. Härligt färgstark.